Po dlhom čase otvorili v Bratislave športovú halu pre loptové hry. Stála vyše štyri milióny

Po dlhom čase otvorili v Bratislave športovú halu pre loptové hry. Stála vyše štyri milióny
 

Fanúšikom loptových hier ako hádzaná, basketbal či volejbal svitlo v Bratislave na lepšie časy. Od utorka 17. augusta majú oficiálne k dispozícii viacúčelový moderný stánok s 234 sedadlami, halu s dvoma ihriskami a zázemím, ktorého vlastníkom je Slovenský zväz hádzanej.

Škandinávsky vzor

Dvojpodlažná budova je primárne tréningovou halou. Nachádza sa na Junáckej ulici v bratislavskom Novom Meste, kde je mestská plaváreň, futbalová ihriská či legendárna športová hala na Pasienkoch. V súčasnosti prebieha skúšobná prevádzka, ktorú zabezpečuje spoločnosť Dom športu.

„Halu pre loptové hry navrhol bratislavský ateliér FVA podľa škandinávskeho vzoru a konzultoval s nami parametre potrebné podľa požiadaviek pre jednotlivé kolektívne loptové hry,“ povedal pre TREND generálny sekretár zväzu Ivan Sabovik s tým, že podobné praktické haly majú v Škandinávii takmer v každom meste.

Tá bratislavská má vnútornú výšku 11 metrov, čo je požiadavka pre medzinárodné volejbalové súťaže. Záujem o prenájom haly je veľký, prejavili ho volejbalisti, futsalisti, moderní gymnasti, tanečníci, aj šípkari.

swietelsky sportova hala bratislava architektura-6301882.jpg swietelsky sportova hala bratislava architektura-6301890.jpg swietelsky sportova hala bratislava architektura-6301894-Edit.jpg

Podpora športovej infraštruktúry

„Idea bola postaviť dôstojný stánok pre všetky športy. Situácia so športovou infraštruktúrou je na Slovensku smutná,“ konštatoval I. Sabovik. Hala by mohla byť prvou lastovičkou a výzvou pre štát a samosprávy, aby ešte viac podporili šport a s ním spojenú výstavbu športovej infraštruktúry.

Cena výstavby bola 4,3 milióna eur a väčšiu dotáciu poskytol v roku 2017 rezort školstva (štyri milióny eur) zo štátneho Fondu na podporu športu. Hala spĺňa najnáročnejšie medzinárodné štandardy na udržateľnú a zdravú prevádzku budovy.

Športový stánok postavila spoločnosť Swietelsky-Slovakia na chátrajúcich kurtoch a priľahlých pozemkoch. Práce sa začali v auguste 2019, stavbu odovzdali v júni 2020 a kolaudácia bola v decembri v roku 2020. Kvôli vývoju pandémie koronavírusu sa však jej otvorenie uskutočnilo až v lete tohto roka. Otvorenie haly prichádza v pravý čas, v januári 2022 bude Bratislava miestom konania Majstrovstiev Európy v hádzanej mužov.

Nová hala pre loptové hry v Bratislave
  • Počet miest na sedenie je 234 divákov
  • Hracia plocha haly pozostáva z dvoch ihrísk s rozmermi 40 x 20 m
  • Osvetľovaná je modernými LED svietidlami
  • Odovzdali ju v roku 2020

PRAMEŇ: spoločnosť Swietelsky-Slovakia

 

Tréning počas šampionátu

V hlavnom meste budú dve základné skupiny za účasti ôsmich tímov, kde treba každý deň zabezpečiť minimálne na hodinu tréningové priestory. „V Bratislave nemáme inú hádzanársku halu. Sú tu iba Pasienky, ktoré sú v dlhodobej rekonštrukcii. Takže sme radi, že sme to stihli a nemusíme sa za ňu hanbiť ani pred španielskym, švédskym či nemeckým tímom,“ uviedol na webe prezident zväzu Jaroslav Holeša.

Kriticky sa vyjadril k osudu športovísk za ostatných dvadsať rokov, ktoré sa skôr rušili a likvidovali, a to nielen v Bratislave, a dodal, že novú halu považujú za záchranu športu.

Zdroj: https://reality.trend.sk/verejny-priestor/